Fb. In. Tw.

Studie: Solljus dödar 90% av coronaviruset

Två amerikanska forskare har publicerat en studie som menar att solljus under dagens varmaste timmar kan döda 90% av coronaviruset på bara 11-34 minuter. Forskning har sedan tidigare visat att viruset är mer aktivt i sin spridning i kallare klimat. Dessa två forskare menar därför att karantäner runtom världen kan ha bidragit till en ökad spridning då människor gått miste om solens virusdödande strålar. Flödet har tidigare rapporterat om att solljus dessutom bidrar till en ökning av det skyddande D-vitaminet, vilket är ännu en anledning att vistas utomhus.

Andra forskare menar att dessa resultat som uppmäts i labb kan ha svårt att översättas till verkligheten. De menar dessutom att så starkt solljus kan vara skadligt på andra sätt.

Problemet med coronaviruset är att det smittar genom droppsmitta, dvs vid exempelvis hostningar och nysningar. Då hinner inte ljusstrålarna deaktivera viruset. UV-strålar skulle därför göra mest nytta på ytor som kan vara kontaminerade med viruset.

Forskare runtom världen undersöker möjligheten att använda sig av UV-lampor på sjukhus, bussar och andra publika utrymmen för att döda viruset kontinuerligt.

Läs hela studien här:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32502327/
You don't have permission to register