Fb. In. Tw.

Konflikter är oundvikliga i en relation. Även de lyckligaste paren bråkar emellanåt.

Studier visar att lyckliga par ofta har samma problemområden i förhållandet som deras olyckliga motsvarigheter. Populära ämnen att bråka om är barn, pengar, intimitet samt svärföräldrar.

Det som skiljer de lyckliga paren från de olyckliga är att de tenderar att var mer lösningsorienterade i sina bråk. Om det inte fanns en rimlig och applicerbar lösning på problemet undvek de lyckliga paren att bråka om det i större utsträckning än de olyckliga paren. Man tenderade att hålla sig till ämnen som faktiskt gick att reda ut.

Forskarna i studien menar också att de lyckliga paren undvek att fokusera på ämnen som var personliga för deras partner, exempelvis vikt. Att ständigt bråka om sådant gör partnern mer osäker på förhållandet, sig själv och sin kompetens, vilket i sin tur kan leda till att hen känner sig sårbar och utskämd. Gissa vad detta kan leda till? – Mer bråk!

Man bör tänka sig för vad som faktiskt är värt att bråka om och nya par kan öka sina odds att bli ett lyckligt par genom att lära sig lösa enklare problem först innan man ger sig på svårare problemområden i förhållandet menar Rauer, en av forskarna i studien.

Äldre lyckliga par i undersökningen hade också ett annat sätt att lösa problem på – egentid. Par som emellanåt spenderar tid på egen hand tenderar att uppskatta förhållandet mer.

You don't have permission to register