Fb. In. Tw.

Tycker du också att du har talets gåva efter ett par glas vin? Har du vaknat med ångest dagen efter och insett att du troligtvis skämt ut dig med dina knackiga försök till att uttala de där jobbiga tyska orden?

Nu finns forskning som kan dämpa din ångest! Du kan i själva verket ha haft ett bättre uttal. Nyckeln till förbättringen tycks vara alkoholens förmåga att öka ens självförtroende och dämpa social ångest. Det i sin tur ökar sannolikheten att uttala ord korrekt.

Ett gäng tyskar fick sina nederländska, muntliga språkförmågor utvärderade med och utan alkohol i blodet. Det visade sig att de som druckit rankade högre på uttal-skalan. Testpersonerna fick, utan deras vetskap, antingen en alkoholfri dryck eller en med alkohol i. Alkoholmängden baserades på kroppsvikt, för en person på 70kg motsvarade det ungefär 460ml femprocentig dryck.

Tidigare studier har visat att ens sociala ångest kan ha en hämmande effekt på hur bra man uttrycker sig på ett annat språk. Därför finns det en logisk förklaring till att alkoholen, som har en ångestdämpande effekt, kan fungera som hjälpmedel.

Forskarna är noggranna med att påpeka att testpersonerna fick en väldigt liten mängd alkohol och att större mängder troligtvis har en negativ effekt på en ens språkförmåga.

Läs mer här.

You don't have permission to register