Fb. In. Tw.

Robotar som färdas i blodkärl – kan hjälpa lösa cancergåtan

Metin Sitti på Max Planck Institute, Intelligent Systems i Stuttgart har tillsammans med sina kollegor utvecklat mikroskopiska robotar som ska kunna simma mot blodflödet och leverera läkemedel till specifika bröstcancerceller. Det menar forskarna är mer effektivt än nuvarande medicin som ofta verkar på hela kroppen.

De små robotarna är runda, gjorda av glaspartiklar och mindre än en röd blodcell. Deras ena halva är täckt med en tunn magnetisk nanofilm innehållande nickel och guld. Den andra halvan täcktes med cancerläkemedlet, doxorubicin tillsammans med molekyler som identifierar cancerceller.

I ett test där forskarteamet använde blod från möss och syntetiska blodkärl med cancerceller visade det sig att robotarna fäste vid cancercellerna. Med hjälp av UV-ljus kunde de sedan aktivera utsöndringen av doxorubicinen. Genom att rikta magnetiska fält kunde forskarna styra robotarna i den riktning de ville med en hastighet av 0.6 mm/s.

I framtiden hoppas forskarteamet kunna förbättra aktiveringsmetoden för utsöndringen av cancermedicinen. De vill också tillverka dessa minirobotar av biologisk nedbrytbart material så att de kan absorberas upp av kroppen när deras jobb är färdigt.

Härnäst hoppas forskarna kunna testa robotarna på djur.

Mer finns att läsa här.

You don't have permission to register