Fb. In. Tw.

I en ny metastudie, har en grupp forskare kommit fram till den häpnadsväckande upptäckten att så lite som två koppar kaffe om dagen kan förlänga ditt liv med två år.

Studien som publicerades i European Journal of Epidemiology granskade data från 40 tidigare studier. Sammanlagt omfattade metastudien 3 852 651 personer och 450 256 dödsfall.

När forskarna granskade datan såg de att ett måttligt intag av kaffe, 2 -4 koppar om dagen, var associerat med längre livslängd. Denna positiva effekt gick att finna även hos personer som eventuellt rökte, var överviktiga och eller hade ett högt alkoholintag.

Forskarna menar att det finns fler fördelar med dagligt kaffedrickande. Risken att drabbas av cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och lungsjukdomar minskar också.

Ska du nu springa till köket och brygga litervis med kaffe i hopp om att leva längre?

Nja, för mycket kaffe kan leda till ett högt blodtryck och puls vilket med tiden kan skada hjärtat. I en annan studie visade det sig att risken att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar ökade med 22% bland de med ett kaffeintag på 6 koppar om dagen.

Som med mycket annat är lagom bäst.

You don't have permission to register