Fb. In. Tw.

Forskare har hittat anledningen till varför tomater som köps från affärer är så smaklösa. De menar att 93% av samtliga moderna, samt förädlade tomater, saknar en gen som gör dem smakrika. Upptäckten kan hjälpa tomtatodlarna att återigen producera goda tomater.

Genom att jämföra 725 olika tomatvarianter, gamla som nya, fann man att dagens tomater saknar gener som förekom i äldre varianter. Forskarna menar att tomaterna dessutom gått miste om skyddande gener efter år av selektiv avel där robusta tomater fördrogs då de gav störst ekonomisk avkastning. Tomater som höll längst, hade en fin röd färg och som överlevde en lång transport vann genkriget samt en plats i butikshyllorna.

Lösningen är att odla fram tomater med de nyidentifierade generna menar forskarna bakom studien. Det finns redan tecken på en comeback! Den smakfulla genen TomLoxCused som för något år sedan endast gick att finna hos 2% av tomaterna har efter senare års fokus på att odla smakrika tomater stigit till 7%.

Förhoppningsvis fortsätter trenden i den riktningen så att tronen kan återerövras av den rättmätiga tomatkungen!

You don't have permission to register