Fb. In. Tw.

Apple: Bye bye Intel

Nu är det äntligen bekräftat. Apple kommer utveckla egna processorer till sina datorer. Under det senaste decenniet har Apples mobilprocessorer varit ledande när det kommer till processorkraft i förhållande till energiförbrukning. Den så kallade ARM-arkitekturen som deras mobilprocessorer varit baserade på ska nu alltså användas i deras datorer. ARM-processorer har fördelarna att de drar betydligt mindre energi vilket i sin tur har fördelen att de inte blir lika varma som sina konkurrenter. Mindre värme innebär att produkterna kan slimmas ned och kylas passivt likt mobiler. En nackdel har länge varit deras undermåliga processorkraft i datorer, men det problemet menar Apple att man löst.

Detta paradigmskifte gör att Apple kan strömlinjeforma sin tillverkning och ha samma CPU-arkitektur på alla sina produkter. Programmerare kommer enklare kunna skapa program och appar som funkar på samtliga Apple-produkter. Tillsammans med nästa operativsystem macOS Big Sur, ska övergången till de nya processorerna ske utan större problem.

Apple räknar med att introducera de första Mac-datorerna med de nya processorerna redan i år. Senast om två år ska samtliga produkter ha övergått till egentillverkade chipp.

Detta är ännu en smäll som Intel, deras nuvarande processor-leverantör, fått ta emot på senare tid. AMD har under de senaste åren knuffat ned dem från tronen då AMD:s processorer är både billigare och bättre i de flesta användningsområden. Det återstår att se om Intel reser sig efter denna knock-out.

You don't have permission to register